Kā Brexit ietekmēs ceļošanu uz Lielbritāniju

Pašreiz vēl pilnībā nav skaidrs, kāda būs Lielbritānijas izstāšanās procedūra no Eiropas Savienības š.g. 30 oktobrī un vai tā notiks tieši oktobra beigās, bet jebkurā gadījumā pēc Lielbritānijas izstāšanās ceļošana uz Lielbritāniju būs jāņem vērā vairākas izmaiņas.

Pēc izstāšanās no ES mainīsies iebraukšanas un izbraukšanas nosacījumi un tas varētu būt jau sākot ar š.g. 1. novembri. Līdz ar to tas ir jāņem vērā, ja ceļojums ir plānots oktobra beigās vai novembrī.

Vīza un ieceļošanas dokumenti

Vīzu režīms Latvijas pilsoņiem ceļošanu uz Lielbritāniju neietekmēs.  Latvijas pilsoņi arī pēc breksita uz Lielbritāniju varēs doties bez vīzas, ja tā ir privāta vizīte vai tūrisms un uzturēšanās valstī nepārsniegs 3. mēnešus. Bet būtiski ir pirms ceļojuma pārliecināties, vai Lielbritānija kā vienīgo ceļojuma dokumentu nav noteikusi pasi. Tādā gadījuma eID kartes ceļošanai nebūs derīgas. 2021. gada 1. janvārī spēkā varētu stāties jauna Lielbritānijas imigrācijas sistēma, kas varētu noteikts jaunas ieceļošanas prasības.

Apdrošināšana

Ja realizēsies scenārijs par izstāšanos bez līguma (“no deal Brexit”), tad sākot ar izstāšanās dienu (iespējams 31.oktobris) Lielbritānijā vairs nebūs spēkā Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK. Līdz ar to pirms ceļojuma nepieciešams iegādāties privātu apdrošināšanu neatliekamās un nepieciešamās medicīniskās palīdzības saņemšanai.

Bagāža

Ar izstāšanos ceļojot uz un no Lielbritāniju attieksies muitas kontrole. Atlidojot no Lielbritānijas, preces virs 430 eiro būs jādeklarē muitā un muitā jāsamaksā nodokļi. Tāpēc pirkumu čeki jāsaglabā, lai varētu pierādīt, cik maksāja konkrētā prece. Iebraucot vai izbraucot  no valsts ar 10 000 eiro vai vairāk (vai ekvivalentu citās valūtās) skaidrā naudā tā būs jādeklarē.

Uzturoties Lielbritānijā

Pat, ja ceļošana uz Lielbritāniju nav tikai shoppings, jāņem vērā, ka salīdzinot ar pašreizējo situāciju, iespējams, dārgāki kļūs pirkumi ar debetkarti vai kredītkarti, jo to pieņemšanu vairs neregulēs ES tiesību akti.

Attiecībā uz mobilajiem sakariem — balss zvanu, SMS vai datu pāraidi — Lielbritānijas mobilo sakaru uzņēmumiem vairs nebūs saistoši ES viesabonēšanas noteikumi. Tas nozīmē, ka tie var piemērot papildmaksu ES ceļotājiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumus Lielbritānijā. Ierodoties noteikto to noprecizējiet, lai pēc atgriešanās mājās nav lieli pārsteigumi ikmēneša mobilo telefonu rēķinos.

Lielbritānijas vienotais ārkārtas tālrunis – 999 attiecas uz visiem dienestiem – policija, neatliekamā medicīniskā palīdzība, ugunsdzēsēji.

Jebkurā situācijā, ja nepieciešama konsulārā palīdzība, aicinām nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību Apvienotajā Karalistē vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26 33 77 11, vai e-pastu: [email protected] .